До жестоката разправа, довела до смъртта на 47-годишния мъж, се стигнало вечерта на 11 юли 2016 г. Тогава между пострадалия Иван Йотов и сестрата на подсъдимите Олга възникнало спречкване по повод предоставения от нея приемник за цифрова телевизия. Последвало отправяне на обидни думи към Иван от страна на жената, хвърляне на предмети и блъскане от негова страна. Олга се обадила на тел. 112, за помощ органите на МВР, както и на Бърза помощ, тъй като се почувствала зле.

За случилото се била уведомена Емилия, майката на Олга. Заедно със синовете си Людмил (тогава на 20 години) и непълнолетния Марсело, тя тръгнала към дома на Иван да се саморазправят с него.

Тримата нахлули в двора на Иван. Когато ги видял, той излязъл. Без обяснения двамата братя се нахвърлили върху него. Марсело му нанасял удари с дръжка на мотиката, а брат му го налагал с дървен прът. Пострадалият паднал на земята. Въпреки виковете му, предизвикани от силната болка, братята продължили да му нанасят многобройни удари по главата и цялото тяло.

Едва когато чули гласовете и виковете на съседите на Иван, тримата си тръгнали, оставайки го окървавен в безпомощно състояние. По пътя за дома си те изхвърлили в реката един от дървените пръти, с който били нанесени повечето удари по Иван.

Пребитият мъж бил транспортиран до болнично заведение от екип на Спешната помощ на Мездра и бил настанен в болница. Въпреки лечението, седмица по-късно починал вследствие на открита черепно-мозъчна травма, довела до общомозъчен оток и последваща парализа на жизнено важни мозъчни центрове.

Двамата роми били задържани от органите на МВР. По време на проведените разпити те не се признали за виновни. В хода на съденото следствие е била допусната нова съдебно-медицинска експертиза, като вещите лица обосновали различно медицинско заключение, че смъртта е настъпила от дихателна недостатъчност, причинена от белодробна тромбоемболия, развила се като усложнение от фрактурата на дясната подбедрица на пострадалия. Поради заключението в експертизата, ВКС е приел, че подсъдимите са действали с умисъл за причиняване на по-лекия престъпен резултат (средна телесна повреда) и по непредпазливост - за смъртта на пострадалия.

Окръжна прокуратура - Враца е предприела действия по привеждане в изпълнение на влязлата в сила присъда.