„Целта ни е да обединим общността на банатските българи в една вечер с автентични костюми, танци и песни. Очакваме в Бърдарски геран да се завърнат много местни, които живеят в чужбина, както и гости от цялата страната. Ежегодно се случва да идват и банатски българи от нови населени места, които са чули за бала и искат да съпреживеят неговата атмосфера“, разказва председателят на читалището в селото Ирина Босилкова.

За всички гости в местния етнографски музей ще е отворено ретро фото. На желаещите ще се предоставят атрактивни банатски костюми, с които ще могат да се преобразят.

Междувременно жителите на Бърдарски геран не пропускат възможност да се включат в емблематични за общността им събития. Едва преди седмица те станаха част от фестивала „Асеново 2019“, където банатски българи представят изделия от автентичната си кухня, както и традиционни песни и танци. Участие са взели малки и големи ентусиасти, представили запомнящи се изпълнения на сцената, разказа още Ирина Босилкова.

Балът в Бърдарски геран се организира изцяло със средства на кметството. Всички гости могат да се пременят с носия по свой вкус, за да бъде хепънингът възможно най-шарен, казаха организаторите.


Източник: .kmeta.bg