"Законът за хазарта ще получи политическа подкрепа. В момента действително има заразяване на подрастващите и на хората с по-нисък социален статус, които просто се поддават на манипулациите в медиите във връзка с хазартните игри", заяви Цветанов след срещата. Нинова посочи, че в сряда на заседание на парламентарната група предложението е било обсъдено и е получило подкрепата на депутатите.

Лидерът на БСП стигна и по-далеч, като предложи да се помисли за хазартната политика като цяло, а не промените да се правят на парче. "Трябва да си определим политиките и приоритетите. Не е логично за детски храни, хляб и книги да се плащат едни данъци, а хазартът да бъде облекчен. Ако като държава поставим хазарта пред това да си отглеждаме децата и да се се грижим за възрастните хора, както и цените на лекарства, това е странен избор", каза Нинова.

Предложенията на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта предвиждат към забраната за пряка реклама за хазарт да се прибави и непряката реклама, която включва наименованието на хазартната игра или търговската марка на организатор на хазартна игра върху продукти и стоки, които се свързани с хазарт.

Вицепремиерът предлага също да се забрани съобщаването на резултатите от игрите и спечелените печалби, което досега даваше възможност на организаторите на хазарти игри да заснемат спечелилите от лотарията и да ги излъчват по телевизионните канали. Другото предложение е лотарийните билетчета да се продават само на лицензирани от комисията по хазарта места. Сега те могат да се купуват отвсякъде - от големи вериги бензиностанции, хипермаркети, малки магазинчета и дори от офисите на "Български пощи".

Източник: capital.bg