"През 2010 г. България стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои местни власти. Сред 17-те общини получили Етикет за иновации и добро управление на местно ниво в България тази година е Община Бяла Слатина. Имам удоволствието да честитя заслужения приз на кмета Иво Цветков и общинската администрация. Това е и една от причините Бяла Слатина да е първият домакин на поредицата от комуникационни инициативи“, заяви при откриването на форума Малина Николова.

Тя представи приветствието от името на еврокомисар Мария Габриел В него се казва: "Този форум е изключително навременен с оглед предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Той носи послание към всички български граждани, към институциите, организациите, предприятията, да бъдат активни участници в разработването на европейските политики, а не просто наблюдатели. Цифровите технологии днес са сърцето на напредъка на регионите и аз искрено вярвам, че институциите и гражданите на област Враца ще използват възможностите, които те предоставят. Специално искам да споделя с Вас една възможност, която е мой приоритет - инициативата WiFi4EU. Тя е шанс между 6 и 8 000 общини в Европа да осигурят на своите граждани безплатна интернет връзка в обществени пространства и така насърчат свързаността между хората. Насърчавам всички Вие да се включите в тази инициатива, защото това би било още една стъпка за развитие на региона“ се казва още в обръщението.

Областният управител Малина Николова запозна присъстващите с предизвикателствата пред страната с приемането на ротационното председателство, подчерта основните функции и набелязаните приоритети. Тя очерта основните икономически и социални ефекти за региона от 10-годишното членство на България в Европейския съюз. “През първия програмен период (2007-2013 г.), в община Бяла Слатина са привлечени инвестиции от Европейския социален фонд и други донорски мерки и инструменти в размер на над 47 млн. лева, което нарежда общината на второ място в областта, а над 1 800 безработни лица от община Бяла Слатина са включени в обучение и заетост по реализирани схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" за двата програмни периода", заяви Малина Николова.

Евродепутатът Владимир Уручев откри дискусия на тема "Развитието на регионите - насърчаване на ефективното партньорство в икономиката, социалната интеграция и заетостта“ и представи визията на Европейския съюз за развитието на заетостта, конкурентоспособността и индустрията.

"По време на нашето председателство трябва да доразвием визията за Европейския съюз, да ускорим този поход, който върви в ЕС – единият от начините е чрез развитие на индустрията в ЕС. Европа има нужда от нова съвършено друга индустрия, базирана на най-модерните технологии и водена от постоянна иновативност”, категоричен бе Уручев. Той припомни, че преди 10 г., когато ЕС приемаше стратегиите до 2020 г. за развитие на заетост и на интелигентен растеж, е имало само 10 изречения, свързани с цифровизацията. "7 години по-късно, ЕС излиза с отделна програма за цифровизация на икономиката“, отбеляза Уручев.

"В Бяла Слатина се вижда, че има постигнати добри успехи, добре управлявани проекти. За тази община е изключително важно тези политики да продължат”, поясни Уручев и сподели, че тяхната задача и на Българското председателство е да запази повече средства в кохезионната политика, да има повече средства към социалните фондове, повече средства за земеделските производители.

В дискусията взеха участие повече от 500 представители на бизнеса, неправителствени, образователни и културни организации, представители на местната власт, общественици и граждани от региона.

"Политиката за ранно детско развитие е третият приоритет – това е възможността да подкрепяме децата от най-ранна възраст, не само да подготвим децата си добре в образователния процес, но и децата, които са в риск“. Инициативите са свързани със задържане на децата в училище и всички мерки, които се предоставят от страна на образователната система, социалните работници и местните власти, чрез които от началото на учебната година около 12 000 деца са върнати в училище. Зам.- министър Русинова заяви още, че във фокуса на българското председателство е и обществената значимост на хората с увреждания.

Кметът на община Бяла Слатина изказа благодарност към всички участници и заяви, че Бяла Слатина е активна община в европейските проекти.

В края на информационното събитие в Градската галерия беше открита изложба-живопис на художника Радослав Нейчев.