Празничният ден започна с най-красивия отколешен български обичай –лазаруването. Девойките от „Гласът на Ансамбъл Мездра“ пременени в национални носии от всички фолклорни области в България, сякаш да направят съпричастни всички българи, поеха с лазарски песни по централната улица и се отправиха към жилижните квартали на града. Две от тях носеха специални кутии в помощ на Христо.

Младостта и красотата шестваше по улиците на Мездра. Пъстрото ято на лазарките спираше във всеки квартал, девойките пееха и наричаха за здраве и благополучие, а лазарското им хоро събра аплодисментите на малки и големи. Навсякъде бяха посрещани с много радост и слънчеви усмивки.

Мирослав Аспарухов, един от организаторите на благородната инициатива и художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра", сподели за MediaNews: "Лазаровден, е един от най-хубавите християнски празници. Той ни дава надежда, че заедно можем да помогнем на Христо Пенчев в борбата му да оздравее“.

Денят на „Бялата лястовица“ продължи и след обяд, когато танцовите и спортните клубове от Мездра се включиха в благотворителното шествие, предвождани от символа на надеждата и доброто.

Слънчевият следобед събра на площад „България“ малките танцьори от Средношколски танцов ансамбъл „Мездра“ при НЧ „Просвета 1925”, Клуб за народни танци и зумба „Dance center Yoanna“, Танцова формация „Keep it Real”, СК „Атлет”, СКЛА „Митко Ценов Рънинг Тийм“, КИБИ „Лотос-М”, ЖКХГ „Анелия”, малките футболисти от ДЮШ на ОФК „Локомотив” с техните треньори Стоян Стоянов и Владимир Найденов и ХК „Локомотив”.

Шествието се отправи към АК „Калето“. Цялото множество от детска глъч и лъчезарни усмивки бе предвождано от националния рекордьор на 3 000 м стипъл чейз и треньор на младите атлети Митко Ценов.

В подножието на древната крепост младите таланти на Мездра зарадваха стотиците посетители със своите вдъхновени изпълнения. Водещ на благотворителната изява неслучайно бе Митко Ценов, който за пореден път доказа, че големите спортисти са и големи хора.

Митко сподели, че още когато е разбрал за инициатива, без колебание се е включил в нея. Той заяви, че това е пътят, по който трябва да се върви, да се възпитават децата, защото само с примера, който им даваме, можем да изграждаме истински хора.

Като потвърждение на думите на шампиона бе и изпълнението на ЖКХГ „Анелия”, които изпълниха танц, посветен на еделвайса - цветето на вечността. Красивото високопланинско цвете е символ на чистота и издръжливост, независимо от суровите условия, които го заобикалят, като по този начин препратиха своето послание и подкрепа на Христо.

Изпълненията на младите каратеки от КИБИ „Лотос-М” и техният сейсей Василий Ковяр смълчаха множеството, но и спечелиха овациите за показаната сила на духа и издръжливост на характера.

Постепенно настроенията се пренесоха от изтока към запада. Художественият ръководител и хореограф Елеонора Бутакова и нейните малки грации от „Keep it Real” вдигнаха адреналина на зрителите със своите атрактивни и емоционални танци.

Истинска еуфория предизвикаха танцьорите от Клуб за народни танци и зумба „Dance center Yoanna“, които завладяха пространството над Искъра с музикалната палитра от ритми и грация.

Но какво е български празник без българско хоро? За корените и паметта българска, за изконните неписани закони за добротворство и съпричастност, с танц и вдъхновение разказаха танцьорите от Средношколски танцов ансамбъл „Мездра“ при НЧ „Просвета 1925” с художествен ръководител Владислав Петров, които направиха истински урок по българщина. Те представиха няколко емблематични народни хора от различни фолклорни области - от пиринско и самоковско до северняшко, и характерното за нашия регион – „Карамфилчето“.

Празничният ден на надеждата и добротата по традиция завърши с пъстро хоро, поведено от „бялата лястовица“ - Митко Ценов, който показа, че с еднаква лекота превзема препятствията, но и с много любов и вдъхновение може да поведе всяко българско хоро.

В края на благотворителната изява организаторите обявиха събраната сума в помощ на Христо, възлизаща на 5 269,56 лв. В благотворителната кампания са се включили и лазарките от село Върбешница, които са предоставили събраните средства за лечението на Христо.