© historicalmezdra.com

На снимката: Мездренско селско общинско управление - 30-те-40-те год. на XX век

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на нашата държава. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в Търновската конституция, приета на 16 април 1879 г., в Глава 1, чл. 3 на която е регламентирано: „Територията административно се дели на окръжия, околии и общини”.

През 1991 г. в сегашната Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление”, а чл. 136 определя общината, като „основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление”.

Денят на българската община ще бъде отбелязан днес с разнообразни инициативи в много общини у нас - Ден на отворените врати, тържествени сесии на Общинските съвети, тематични изложби, сесии на младежките общински съвети и др.

В Община Мездра такива инициативи не са предвидени…

Екипът на MediaNews поздравява ръководствата и служителите в Общинскa администрация - Мездра и в кметствата в съставните села от общината, както и Общинския съвет, като им пожелава да се ръководят от принципите на демокрацията в служба на хората. Нека по-голямата прозрачност и откритост да не е само израз, употребяван единствено в поздравителни слова, а постоянно присъстващ елемент във Вашата ежедневна работа.

Честит празник!