Със специална церемония ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще даде началото на празненствата по повод рождения ден на Пристанище Лом, с участието на Ангел Забуртов – генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Пенка Пенкова – кмет на гр.Лом. В чест на годишнината от създаването на дунавското пристанище, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки ще пусне в употреба една пощенска марка и специален пощенски печат на тема „180 години от създаването на Пристанище Лом“. Автор на изданието е художникът Тахсин Ахмед.

В рамките на тържествата ще бъде представена новоиздадената книга на ДППИ „180 години Пристанище Лом“, с автор, историкът изследовател Зоя Апостолова. Бележитата и вълнуваща история на порта, разказана на 180 страници, пренася читателите назад в яркото минало. За развитието на пристанището през годините ще разкаже и документална изложба, подготвена от Исторически музей Лом и Държавен архив - Монтана. Програмата ще завърши с празничен концерт в Народно читалище „Постоянство“ 1856 и с внушителен пиротехнически и музикален спектакъл, който ще озари и озвучи небето над Лом.

Историята разказва, че през далечната 1837 г. на ломския бряг за първи път акостира австрийски параход. През следващата година е построена и така наречената ломска „скеля” („пристанище с кей“). Така започва икономическият и културен възход на Лом. 180 години по-късно пристанище Лом продължава да има ключова роля в цялостния социално-икономически живот на региона.