За целта библиотеката при мездренското читалище ще получи 1026,97 лв. тази в с. Царевец - 1071,59 лв., в с. Оселна - 897,74 лв., а в с. Зверино - 853 лв.

Общо за цялата страна са одобрени 386 проектни предложения, 17 от които са на читалищни библиотеки от Врачанска област. С най-голям бюджет - 14 891,89 лв., е проектът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца. Останалите 12 библиотеки, които ще бъдат подпомогнати в региона, са 5 в община Оряхово, 4 в община Бяла Слатина, 2 в община Враца и 1 в община Мизия.

Целта на Програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” е насърчаване на интереса към книгата и четенето чрез обновяване на библиотечните фондове и оказване съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Със средствата, утвърдени за реализиране на проектите, ще бъдат закупени нови книги, подбрани съобразно културните и образователните потребности на читателите - художествена литература за деца и възрастни, учебна литература, научни и научно-популярни издания. Приоритетно са включени до 20% произведения от български автори.

Министерство на културата подкрепя финансово 90% от общата стойност на всеки проект, а библиотеките кандидати са длъжни да осигурят останалите 10% от други приходоизточници.