Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. През изминалата година в семинарите за работа с робота "Финч" са взели участие над 3000 млади ентусиасти. 65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз - между тях и над 1000 български библиотеки - предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но все още са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще.

Първи участници в изнесените уроци бяха учениците от двата четвърти класа от ОУ "Св. св.Кирил и Методий” - Мездра с класни ръководители Цветелина Димова и Росица Гълъбова. Екипът от Регионалната библиотека представи възможностите на робота, след което всяко дете се докосна до "умната" машинка.

„Финч” е нов робот за обучение по Компютърно моделиране и Информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения.