Целта на проекта е да осигури на деца от 1 до 6-годишна възраст 850 книги, игри и видеофилми, които ще обновят колекциите на 10 активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени планински и погранични райони, които нямат средства за закупуване на нови книги, но имат висока посещаемост от читатели деца. По проекта ще се разработят програми за стимулиране на четенето в ранна детска възраст; ще се организират четения на детски книги за децата и техните родители; ще се проведат обучения на родителите за ползите от четенето в ранна детска възраст и за това как да четат на децата си у дома.

Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те намират отговори на своите въпроси по-лесно. Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях. Познават по-добре нуждите им и са в състояние по-лесно да предадат своите ценности и виждания.

Съвместното четене носи ползи и за двете страни - детето учи непознати неща за света около него, а родителят трупа познание за детето си, което му позволява да го подкрепя и насърчава в развитието му. Библиотеките могат да се справят с това предизвикателство и да подобрят развитието на грамотността, но нямат достатъчно финансиране.

В библиотеката на Читалище "Факел-1926" - Зверино ще бъдат организирани изложби, представяния и четения с получените по проекта книги и игри за децата и техните родители.