В момента читалището обединява 8 художествено-творчески колективи, в които са включени около 300 самодейци и хора на изкуството: Действителните членове на културно-просветното средище са над 160.

Представителен танцов ансамбъл "Мездра”, Трупа за експериментален театър, Група за стари градски песни "Мездрея”, Женски народен хор, Литературен клуб "Христо Ботев” и Краеведско дружество.

Детският танцов състав "Мездренче” се обогати с още една група и вече има формирани 5 самостоятелни формации.

От миналата година Танцовата формация "Keep It Real” с художествен ръководител Елеонора Бутакова е пълноправен член на градското читалище, в която са формирани четири възрастови групи.

Предстои приемането на творческите планове на отделните колективи. В тях ще бъде заложено обогатяване на репертоара, участие в различни творчески изяви, включени в културния календар на община Мездра, както и участие в международни, национални и регионални фестивали, конкурси и събори.

В края на ноември Групата за стари градски песни "Мездрея” ще гостува в предаването на Бони Милчева "Минаха години” по ТВ "СКАТ". Поканата е свързана със спечеленото първо място от мездренските певци на фестивала за шлагерна и стара градска песен "Подари ми море”, състоял се в село Крапец, община Шабла.

Литературен клуб "Христо Ботев” и Група 'Мездрея” ще гостуват в Дома за стари хора в Мездра. Местните творци на словото ще бъдат домакини на традиционната творческа среща с литературната группа от Роман.

Женският народен хор към читалището ще бъде част от програмата по случай Деня на инвалида - 3 декември.

Продължава сътрудничеството с училищата, свързано с представянето на бележити личности, отбелязването на важни исторически дати и събития, както и клубната дейност за народни танци.

Секретарят на читалището Валентина Цекова каза, че една от целите през тази творческа година е създаването на Клуб за кариерно ориентиране, съвместно с Центъра за кариерно ориентиране във Враца. До 10 ноември трябва да бъдат изготвени проектоплановете на отделните творчески клубове и да бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет.