Народният представител Александър Сиди прочете поздравителен адрес от името на председателя на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Народният представител Красимир Богданов поднесе поздравления от името на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти". Той подчерта значимостта и символиката на Смилево, където не само е роден легендарният водач на ВМРО Даме Груев, но героичното село става вдъхновител и център на най-голямото въстание на Балканите - Илинденско-Преображенското. Богданов призова, в името на паметта на илинденци, България и Македония не само да помнят общото си минало, но и да градят общо бъдеще.

Приветствия поднесоха също посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, представители на Сдруженията за македоно-българско приятелство, Сдружение на родовете от Македония и др.

В рамките на посещението групата от Северозападна България се поклони и на гроба на популярния революционер Миле Попйорданов, организирано от новоучредения в гр. Велес Културен клуб "Гоце Делчев".