Тестовете от обществената поръчка на МЗ се доставят за съхранение в базата на БЧК и от там биват разпределени към всички части на страната. „В петък получихме първата пратка за съхранение на 180 000 тестовете. Вчера бяха раздадени на 9 области, днес на Добрич и София-град“, обясни той.

Как ще стигнат от училищата зависи от Регионалните управления на образованието в различните области. В столицата първоначално тестовете ще бъдат съхранявани в логистичната база на Столична община в Панчарево. Понеделник сутринта започва доставката им в училищата бази в 24-те района в София. До към 11 часа тестовете ще бъдат раздадени и от там директорите на школата в съответния район могат да ги получат. Броят на тестовете, които могат да вземат, зависи от това колко родители са съгласни децата им да бъдат тествани. „След като се обобщят данните, по заявка всеки директор от базата в съответния район ще получи тези тестове“, обясни обясни шефката на РУО-София Ваня Кастрева.

За столицата са предадени над 81 000 теста. Те ще бъдат достатъчни поне за първото тестване на малчуганите от начален етап. „Чисто математически към този момент са предвидени 1,7 теста на всеки ученик, ако ги смятаме на броя на ученици. Това означава, че за първото тестване има и резерв“, разясни Кастрева.

Тя допълни, че понеделник предстои и среща с директорите да се обсъдят всички въпроси относно тестването.