"Търсим баланса, но ако има медицински показания за нови мерки - ще ги препоръчаме, а дали ще се приемат от правителството, е друг въпрос", поясни той.Кунчев потвърди, че премиерът Бойко Борисов, хората от неговия екип и репортерите и операторите, които са били без предпазни маски в църквата на Рилския манастир, ще бъдат глобени с по 300 лв. всеки. "С Борисов не сме говорили по въпроса, няма и нужда. Има заповед на министъра и тя е съвсем ясна", каза д-р Кунчев.

По думите му с Министерството на здравеопазването се обсъжда нов подход за тестване на хората, които влизат в болница. Идеята е те да преминават евтиния бърз тест, платен от болницата, а ако той покаже дори минимално отклонение, ще се прилага PCR тест за сметка на общественото здравеопазване. До тази идея се стига след като Българският лекарски съюз възрази срещу заповедта на министъра да не се тестват принудително и за тяхна сметка с PCR тест влизащи в болница.

"Личното ми мнение е, че е добра мярка да се тества всеки влизащ в болница. Това е скрининг, подкрепям лекарския съюз", каза Кунчев и добави, че "въпросът е кой да го плаща".

Според д-р Кунчев в сегашната ситуация при увеличен брой заразени процентът на влизащи в болница е по-малък, което е знак, че вирусът, преминал през повече хора, става по-"дружелюбен". Все пак експертът направи уговорката, че това негово наблюдение трябва да бъде потвърдено с повече данни за по-продължителен период. Изрази убеденост, че при горещо - над 30 градуса, и сухо време за десетина дни, разпространението на коронавируса ще се забави.