„COVID отделението в момента е с 34 легла, но в тях влизат шест интензивни и две детски. Двете детски, за щастие, не са заети. За възрастните пациенти, с неусложнени случаи, сме непрекъснато пълни. Към момента 28 души са приети за лечение, двама от тях са в реанимация, но нямаме рискови пациенти. Мога да кажа, че са стабилни в сравнение с миналия ноември. Тогава беше малко по-тежко, отколкото е в момента.

Запълването на отделението се дължи от една страна на протичането на заболяването, но и на страха на хората за бъдещи усложнение.“

В болницата са приети и хора с поставена ваксина, обясни д-р Съботинова, но при тях боледуването протича малко по-леко.

Като съвет към хората, ръководителят на лечебното заведение препоръча, след прекарването на инфекция от пневмония, след около месец да направят профилактичен преглед и снимка на белите дробове. Както и да се търсят навременни лечения за хроничните заболявания.

Все повече хора си поставят и трета бустерна доза. Няма ограничения за тези, които желаят да го направят, а това са предимно възрастни хора и медицински персонал.

Желанието за ваксиниране се увеличава. Доста от хората избират еднодозова ваксина, което означава, че сертификатът за тях е доста важен. При нас в кабинета няма ваксинирани деца.

Предвид по-сериозното търсене на ваксини, вече не се налага да комбинираме големи групи от хора, за да отворим дозата. Всеки ден имам възможност имунизираме, дори без предварително записване.

Изискванията за третата доза е да се поставя след шест месеца от втората ваксина. Това важи и за хора, които са имунизирани с „Астра Зенека“ – те могат да си направят бустерна доза, след шест месеца с „Пфайзер“, това пише в кратката характеристика на ваксината. В тази на „Модерна“ е посочено, че не се смесва с други ваксини и трябва да се продължи имунизирането само с нея.

При преболедувалите се изчаква от три до шест месеца, за да се ваксинират. Разбира се, хубаво е да се проверят антителата, особено тези хора, които са го прекарали по-тежко. Тогава, когато започват да падат антителата, може да се постави ваксина.“

Директорът сподели, че болницата продължава да има нужда от маски, ръкавици и облекла - неща, които вървят в огромни количества. Тя отправи апел и за дарение на кислородни апарати, тъй като това е най-необходимото в момента. Болницата разполага само с три – един от дарение и два от Министерството на здравеопазването, които сигурно ще се наложи да върнат след пандемията.