Не се замисляйте че процесът на дъвчене е фактически масаж на венците. В страните с ниско развити цивилизации, където хората се хранят с натурални природни продукти, кариес почти не се среща. За здрави зъби е изключително важно да се яде много твърда храна - сурови салати, листни зеленчуци и плодове. А консумацията на захар трябва да се сведе до минимум, не само заради отрицателното влияние на въглехидратите върху киселинно-алкалния баланс в устната кухина, но и заради това, че захарта нарушава обменните процеси в организма и поради тази причина подкопаването на здравите зъби отвътре е не по-малко отколкото влиянието на външни фактори.

Почиствайте редовно зъбния камък. По състоянието на венците и на лигавицата на устата може да се съди за здравето на организма като цяло. Използвайте флуорни продукти. Флуорът е необходим не само на развиващите се зъби, но и на зрелите. Той поддържа здравината им и ги предпазва от кариес.

Водите за уста и пастите за зъби при децата и някои рискови групи-диабетици тежко болни и др. не са достатъчни, затова се налага допълнителен прием на флуор под формата на таблетки и гелове.

Тютюнопушенето е фактор за лошата усмивка. Освен че увеличава многократно риска от гингивит, пародонтоза и кариеси, тютюневите продукти оцветяват зъбите и водят до неприятен дъх в устата.

И не на последно място редовните профилактични прегледи са задължителни. Зъболекарят препоръчва през определен период от време посещенията в зависимост от голям брой фактори - лична хигиена, здравословно състояние, наличие на мостове коронки вредни навици тютюнопушене, гингивити и др.

Когато имаме здрави зъби може да се разчита и на здрав организъм.