MediaNews.bg
от Карина Вутова

Идеята за издигане на паметен знак идва преди година от Съюза на военноинвалидните кооперации на България. Познат на Иван забелязал таланта му, свързал го със Съюза и му предложил да направи добро дело за България. Материалът, от който е изработен паметникът, е подарен от каменоделец от Мездра. Младият ваятел скромно заяви, че за него камъкът не е просто част от неживата природа – в началото той е плътен и студен, но сътворявайки от него образ, ръцете на твореца му вдъхват живот – вече има характер, дух и се превръща в нещо уникално.

Близките на момчето с гордост са приели идеята за дарението. Те също са родолюбци и се радват, че той допринася за съхраняването на българщината.

Баща му сподели, че Иван е трето поколение каменоделец, и от малък му помага в семейния бизнес. С удоволствие работи заедно с него и от рано прихваща занаята. Като негов първи учител, колега и баща, Ивайло Симеонов съветва сина си да не се възгордява след медийния интерес, да продължава да работи усилено, а той винаги ще е до него.

Даровитият младеж вече има осем самостоятелни творби, като някои от тях са: „Риба от камък”, с която се представя на изложби; скулптурата на легендарната за село Кунино Куна Кралица, изработена по модел на Стефан Стефанов, а в момента работи по още две творби.

След завършването на средното си образование, Иван смята да продължи своето обучение в Националната художествена академия, а следващата негова изява ще бъде на състезание в Етнографския комплекс Етъра – Габрово, което ще се проведе на 6, 7 и 8 септември. Задачата ще бъде да пресъздадат конкретен модел от камък.

Честта да участват в тази надпревара имат още няколко ученици от каменоделното училище в Кунино.


Текст и снимки: Карина Вутова