© Община Видин

Поръчката, която те са спечелили с оферта за 8,6 млн. лв. с ДДС, е инженерингова и обхваща проектиране, авторски надзор и строителство.

Освен реставрация и адаптация на основната сграда на синагогата е предвидено да се изгради обслужваща сграда в имота, вертикална планировка и оформяне на околното пространство плюс нова ограда.

Целият имот е с 2530 квадратни метра, а самата синагога е с площ 638 кв. м.

Безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005 лв. европейско финансиране и 1 241 295 лв. – национално финансиране. Чрез договор за инвестиционен кредит община Видин е осигурила 1 500 000 лева.

На стартиращата пресконференция кметът на общината д-р Цветан Ценков отбеляза, че синагогата е една от емблемите на Видин и изключителен архитектурен паметник. Той увери, че инвеститорският контрол от страна на общината ще бъде изключително строг, защото тази емблема на Видин ще се превърне в обект не само от национално, но и от международно значение.

Ръководителят на проекта архитект Ангел Недялков представи екипа и основните дейности. Той подчерта, че най-важното е обектът да бъде възстановен в автентичния му вид.

До няколко дни общината ще предостави на изпълнителя ДЗЗД „Паскен 2020“ необходимите изходни данни, на база на които да бъде направено проектирането в срок до 60 дни. След това проектът ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и останалите отговорни институции.

С издаване на разрешението за строеж ще стартират и строително-монтажните работи, които ще продължат 540 дни.

Основната цел е след реализиране на проекта синагогата да се превърне в туристически обект, който да обединява функциите на музей, изложбено пространство и паркова среда.

Сградата е паметник на културата от национално значение и е в непосредствена близост до други културно-исторически забележителности като средновековната крепост „Баба Вида“ - най-посещаваната туристическа атракция в община Видин и Археологическия музей, където се помещава най-новата експозиция. Така се оформя туристически комплекс, който има потенциал да привлича много български и чуждестранни посетители.