Данъчно облекчение за млади семейства продължава да действа и през 2016-та, съобщават от Национална агенция „Приходи”. Един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Това дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички до-ходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От началото на годината досега 728 млади семейства са поискали да намалят данъчната си основа с над 2 милиона и 200 хиляди лв., платени за лихви по ипотечните им кредити. За 2015 г. облекчението е ползвано от 5500 семейства, като те са извадили общо 17 милиона от данъчните си основи.

До момента в НАП-Враца 17 млади семейства с ипотечен кредит са подали декларации с искане за ползване на данъчно облекчение, а за цялата предходна година са върнати данъци на 51 млади семейства.

Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кре-дитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.