Освен за обследването на личния им имот собствениците ще плащат и по 0,80 ст. на кв. м. на местната управа, за да разгледа документите им, които са задължени да изготвят. Те ще се издължават както за апартаментите си, така и за идеалните част, тоест за цялата разгърната площ.

Сумата, която ще се плаща за издаването на технически паспорт, ще бъде за обследването и издаването, а размерът ще се определя от големината на жилището, като средствата са само за издаване на технически паспорт, но не и за ремонти. Затруднения със събирането на сумите за паспорта ще има и защото има много празни по различни причини апартаменти.

Паспортизацията на сградите се отлага много години, но крайният срок вече е дошъл. Строените след 2015 г. имат технически паспорт, по-старият сграден фонд обаче не притежава този документ. „Нормативите преди 1980 година не са изисквали такива изчисления. Затова законодателите решават, че сградите, строени тогава, автоматично получават положителна оценка.В тази връзка БАН прави собствено обследване за сеизмичен риск“, обясни инж. Мартина Яковлева от БАН пред Bulgaria ON AIR. От академията са дали няколко насоки как може да се извърши цялостната паспортизация на сградите, като част от тях са публично-частно партньорство или паспортизация.

Идеята на техническия паспорт е да се опише в него всяка подробност от имота, както и техническата характеристика на сградата като цяло. Принципно срокът на годност на панелите е 60 години и той изтича за най-старите от тях, строени през 60-те години. Специалистите обаче смятат, че този срок не е категоричен. Нито блоковете ще паднат, нито някой ще отнеме собствеността на хората, но детайлното обследване ще извади нередности и дефекти, които вероятно съществуват. Така ще се гарантира, че сградите са максимално безопасни.

Единици са старите жилищни кооперации с издаден технически паспорт, а през тази година процесът трябва да бъде завършен. В същото време обаче има и обществени сгради, за които такива документи все още не са издадени, така и за тях ще трябва да се активира обследването.

Източник: monitor.bg