Дaян Нинов спечели втория турнир "Шах за младите надежди" за състезатели с рейтинг по-нисък от 2300, който се проведе през тази седмица в Пловдив, информира сайтът Густоспорт. Състезанието е от шахматна верига турнири под наслов "Личностното израстване на младите чрез шахмат“ и е част от проект "Пловдив за младите“. Организатори са Община Пловдив и Шахматен клуб "ЧесБомб“- Пловдив, със съдействието на Българската федерация по шахмат.

Първото събитие в програмата бе турнир по стандартен (класически) шахмат, който се проведе от 12 до 16 юли. Шахматната надпревара бе важен етап от подготовката на млади български шахматни таланти за европейското и световното първенство през 2016 г., носители на титли и медали от държавните първенства и международни прояви.

Победителят Даян Нинов спечели купатаеднолично с 6,5 точки от 7 възможни. На второ място - с 6 т., се класира ГМ Милко Попчев. Трима състезатели, които завършиха с по 5,5 т., разделиха трето-пето място. Трети е Любомир Мишев, четвърти - Тодор Георгиев и пети – Стоян Стоянов.

Наградата за най-добре представила се дама заслужи Доника Шивачева от ШК "Тунджа 2009“-Ямбол с 5 т. (7-мо място). Наградата за сеньор заслужи Милко Кичуков с 4,5 т. (7 м.), който спечели първото място на Първото световно първенство по шахмат на сляпо-глухите, провело се на 4 и 5 юли в Пловдив.

Освен в главното класиране, организаторите наградиха с медали най-добре представилите се млади шахматисти в четири отделни категории - до 8, 14, 18 и 25 г.

Първият турнир от веригата се проведе от 3 до 7 май, а третото издание на "Шах за младите надежди“ за шахматисти с рейтинг по-малък от 2300 ще се проведе от 23 август.

След награждаването на призьорите в стандартния шахмат се проведе турнир по блиц, за който пристигнаха шахматисти от всички краища на страната. Състезателите бяха 62. Победител с 6,5 точки от 7 възможни стана IM Веселин Патев. Второ-пето място разделиха четирима състезатели, субрали по 5,5 т. - Георги Георгиев, IM Владимир Петров, Станислав Гаджев и IM Петър Янев.

Източник: Gustosport