Тазгодишното издание на събора събра над 500 самодейци - певчески, танцови и инструментални групи, както и индивидуални изпълнители, от 28 населени места в Северна и Западна България.

Съборът беше официално открит от кмета на община Мездра – Иван Аспарухов и председателя на Сдружение "Искърско дефиле" - Огнян Петров, които пожелаха на всички гости весело изкарване на празника:

„Благодаря на жителите и гостите на това прекрасно място, че с участието си потвърдихте нашето желание да не прекъсваме този фестивал. Това, което е в душата на българина е това, което ще видите днес и за което си заслужава всичко, което правим. На добър час и успех на колективите, бъдете здрави и до нови срещи”, каза в приветствието си кметът на община Мездра – Иван Аспарухов.

„Искам да ви поздравя от името на Вазовия герой. На този ден вие отново ще го зарадвате с вашите песни и танци”. С тези думи към присъстващите се обърна домакина на събитието – Огнян Петров.

Отец Антон Петков, енорийски свещеник на Зверино, освети традиционния курбан, който се раздава на този ден.

Сред участниците в събора бяха Ансамбъл "Мездра",Женският народен хор от Мездра, Танцов състав „Факел“ – Зверино, Мъжката фолклорна група „Змей горянин“ – Зверино, Женската певческа група „Белокаменца” – село Царевец и други.

Всички изпълнения бяха бурно аплодирани от стотици почитатели на българския фолклор.