Всичко това обаче води и до неочакван недостиг на устройства. Предварителните данни сочат, че през тази година ще бъдат доставени около 300 млн. компютъра, което е с 15% повече спрямо миналата година. От 2008 г. досега доставките варират около 250 млн.

Резкият скок на търсенето не беше предвиден и съответно нито производителите на компоненти, нито дистрибуторските вериги са подготвени. Acer коментира, че заобикаля част от проблемите, като доставя лаптопи за обучение директно до клиентите. Така спестява около месец за доставка, макар и да е по-скъпо.

Въпреки това за все повече клиенти ще се налага да чакат. В момента има списък с поръчки за 4 месеца напред, заради изоставането на поточните линии. Много от заводите все още не са се възстановили до предишния си ритъм на работа, въпреки че отдавна са отворени без ограничения.

В заради по-бавното производство и недостиг на някои чипове, забавянето продължава. Освен това и самият бранш ще предложи нови модели лаптопи, които са фокусирани към нуждите на работещите от разстояние. Например ще имат по-добро оборудване за видеоразговори и ще предлагат не само WiFi, но и модули за 4G и 5G мрежи, за да се улесни работата навсякъде.

Източник: vesti.bg