Вносителят на докладната Марин Цветков заяви, че местната власт е длъжна да има категорично становище относно евентуални опити за настаняване на бежанци и имигранти на територията на общината. "По думите на г-жа Бъчварова, министър на вътрешните работи, ще се разкрият още шест центъра за настаняване на имигранти. Къде ще са тези така наречени от нея ,"горещи точки”, ние не знаем”, каза още Цветков

Против приемането на декларацията се обяви общинският съветник Борислав Банчев от Либерален алианс "Има бъдеще за Враца”. Той смята, че проблемът с бежанците е в беззаконието и в липсата на контрол. В подкрепа на Банчев се обяви и съветникът Васил Василев от групата на ГЕРБ. Неговите съображения бяха доста крайни и смущаващи. Мотивите му за несъгласие с текста на документа бяха, че приемането на подобна декларация би могла да насочи вниманието на терористичните групировки и да доведе до ужасяващи последствия.

Част от съветниците квалифицираха дебатите като политизирани и се породиха съмнения да се гласува ли или не по докладната. Други обаче, изразиха мнение, че с приемането й напрежението сред хората в общината ще намалее. С такава концепция беше и изказването на съветничката от групата на БСП Цветелина Дамяновска.

Имаше и питане към кмета Калин Каменов дали има изобщо постъпило от правителството някакво искане или запитване за настаняване на бежанци на територията на община Враца и дали администрацията има поет ангажимент за това. В отговор градоначалникът заяви: "Никога досега и от никъде не сме получавали запитвания за настаняване на бежанци на територията на община Враца”.

Разгорещените съветнически страсти се поуспокоиха и председателят на Общинския съвет Румен Антов даде ход на гласуването. "За” гласуваха 18 от местните парламентаристи, 9 от тях се въздържаха, а петима бяха против, в резултат на което Декларацията беше приета.