Каква е хронологията довела до фатален завършек престъпните деяния на Ицо Полицая?

Още докато е бил служител в 9-то РПУ в столичния кв. Люлин" заедно със съучастници Христо Георгиев задига от магазин за джиесеми 60 хиляди лв. Напуснал вече системата на МВР през следващата година участва във въоръжен обир на златарско ателие в кв. Люлин. Следва успешен обир на бижутериен магазин в столичния кв. Младост, а през юни 2013 г. Ицо Полицая и негови авери атакуват маскирани и въоръжени два магазина на "Аско Деница" в Монтана, откъдето задигат златни бижута за повече от 180 хиляди лв. Докато го разследват за последния обир, Христо Георгиев е пуснат под домашен арест, а на 1 октомври 2013 атакува с двамата си ортаци врачанската банка, която по това време е затворена за ремонт. Дни след грабежа са арестувани помагачите му, а Ицо Полицая – в края на ноември в софийския кв. Чепинци и докато е разследван за предишните си обири, в средата на 2014 г. се изправя пред окръжния съд във Враца като основен подсъдим за въоръжения грабеж на банката.
Процесът започва с фалстарт заради различни процедурни пропуски, липса на свидетели или адвокати. Когато все пак е даден ход на делото, неочаквано представителите на банката променят гражданския си иска и намаляват сумата на 85 хил. лв. Тримата обвиняеми застават отново пред съда през април 2015 г., но отказват да дават показания на този етап. В няколко поредни заседания съдиите изслушват показанията на призованите 11 свидетели и разглеждат представените експертизи.
Очакванията, че делото ще приключи с присъда до края на 2015 г. не се оправдаха и с поредица нови отлагания то продължи и през тази година. В съдебна зала нито веднъж не се явиха заедно тримата обвиняеми. Факт е, че това няма да се случи и на днешното заседание.