Извънредното положение пък бе въведено на 13 март. Мотив на МС за удължаването е, че в Еропа заболелите рязко нараснали и надхвърлили почтни петкратно нивото на епидимично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определяло европейският континент, като най-засегнат от новия коронавирус.

Иначе още преди да започнат дебат социалистът Крум Зарков предложи тази точка от дневния ред да отпадне. От думите му стана ясно, че мотива му е, че било гласувано вече да е до 13 април и оставали още 10 дни. Депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова, обаче, се противопостави, като заяви, е трябвало да се направи за да могат хората и бизнеса да знаят какво ще се случи следващия месец. "Колкото по- рано кажем как ще се развият нещата , толкова по- добре за всички", заключи тя.

По време на дебатите пък Александър Сиди от ВМРО направи предложение срока за извънредното положение да бъде свален до 30 април, а ако се наложи след това да удължават периода, но то не се прие. Лидерката на БСП Корнелия Нинова направи същото предложение, но пожела да бъде отделно записано, а не че подкрепят предложението на Сиди, то също не бе прието.
Тя обвини управляващите, че искали да удължат временното положение с още 45 дни. Нинова бе категорична, че от левицата няма да подкрепят решението, а като мотив тя изказа, че ситуацията не се отразявала добре на хората и икономиката, както и че нямало аргументация. Съпартиецът и Георги Гьоков пък обяви, че се преминава към премиерска република. "С разпусакането на Народното събрание Борисов ще управлява безконтролно", каза той.

Междувременно Нинова настоя Веселин Марешки от "Воля" да бъде наказан, затова че е нарекъл "изрод" депутат от БСП. Напрежението в пленарна зала се случи малко след изказването на Веселин Марешки от парламентарната трибуна, който направи дуплика на изказването на Нинова. Председателстващият НС Емил Христов направи забележка на Марешки, но отбеляза, че не чул какво точно се казало. Нинова пожела Христов да приложи правилника на парламента, но той и възрази, че винаги го прави.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ съобщи, че ще подкрепят решението да се удължи срока за извънредното положение. Той се аргументира, с това, че два пъти по- малко са заразените в България спрямо световния мащаб, а три пъти и половина по-малко били починалте у нас спрямо в света. "Това означава, че взетите мерки вършат работа", каза той.
Тома Биков от ГЕРБ пък изтъкна, че благодарение на предприетите мерки страната ни е в по- добро положение от някои западни страни. "Точно в кризата нямаме президент - на нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен", закани се накрая Биков.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов изрази мнение, че спорът е за две седмици, които са политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта са цялото й проявление от заразата до смъртта на някой уязвим. Той посочи, че управляващите остават на позицията на докторите. "Благодаря на тези, които подкрепят нашата теза, че между 30 април и 13 май освен да получим още негативна статистика по отношение на развитието на епидемиологичната обстановка нищо съществено няма да се промени. Затова нека да прекратим този дебат. Аз съм убеден в едно - извънредното положение се изпълва със съдържание от законодателството, което ще гласуваме в следващата точка. Ако нещо в него ви притеснява, имате възможност за изява. Ние понасяме своята политическа отговорност за този срок. Дано да е достатъчен", изтъкна още Горанов. "Няма да излезем с отмяна на извънредното положение. То е правна рамка как държавата да функционира. Не бива да разколебаваме тези добросъвестни граждани, които спазват мерките", посочи още той.

Източник: monitor.bg