Облечени в пъстри носии на фона на декор от чипровски килими, те представиха любими фолклорни творби и не толкова популярни песни. Креативните учителки и директорката Иванка Христова разкриха творческия си потенциал като пяха и танцуваха със своите възпитаници. Посланието на концерта, че България е уникална със своите традиции и духовност, прозвуча като увертюра към предстоящия празник 24 май.

Отзвук от деня на Свети Константин и Елена беше нестинарски танц, включен в концерта. Народното веселие продължи на фона на духова музика, както повелява обичаят в Северозапада. Не само нематериалното културно наследство зарадва сетивата на публиката. Майки и баби бяха приготвили дъхави погачи, баници и характерни за традиционната кухня на региона ястия, за да приобщят чрез трапезите домакини и гости. Участието на родителите затвърди впечатлението, че детската градина е своеобразно ядро на една голяма общност в ж.к. „Пъстрина”. В нея растат заедно и се обучават всички деца. По проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана” тук през допълнително обучение преминаха ромски деца.

Артистични гости на празника бяха солистки на Фолклорна формация „Торлашки напеви” и танцовият състав към V СУ „Христо Ботев”, където наесен ще постъпят децата от подготвителна група. Приемствеността между училището и детската градина е добра традиция, която продължава десетилетия.

Кметът на Община Монтана Златко Живков, както координаторът на компонент „Образование” по Програма ЗОВ Александър Герасимов, представители на местната администрация и РУО – Монтана, също присъстваха на колоритния празник. Част от тях бяха спазили препоръчителния дрескод, анонсиран в поканите – българска национална носия.