Шестте умни машини с формата на пчелички пристигнаха в Регионална библиотека "Христо Ботев” - Враца по проект "Генерация Код" на Фондация "Глобални библиотеки - България" от Посолството на САЩ. Общата стойност на дарението е близо 1 000 лв.

Управлението на роботите е съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. Чрез тях детето задава команда за движение в определена посока по игралното табло, а роботът реагира на командите със светлинни и звукови сигнали. Като направлява движението на робота детето проверява своите знания и умения и се учи в процеса на играта. Новите роботизирани играчки Bee-Bot разширяват възможностите за обучение в библиотеката, за да бъдат насърчени децата да усъвършенстват дигиталните си умения.

Разработените от библиотечните специалисти игри "Есенно такси" са с продължителност 30 минути, в които участниците ще имат възможност да управляват умната машина и да учат докато се забавляват.

Първите интерактивни игри „Есенно такси” с деца започват на 14 октомври (понеделник) от 10:00 часа в Детския отдел на Регионална библиотека "Христо Ботев".