Тази седмица са раздадени общо 157 таблета, закупени с дарения от лични средства на учени от БАН, и са предназначени за децата от Центровете за настаняване от семеен тип в областите Враца, Монтана и Видин.

Дарението е част от програмата на Министерството на труда и социалната политика, която осигурява преносими компютри и таблети на деца, настанени в социални услуги и специализирани институции.

Социалният работник Любомир Михайлов сподели, че таблетите ще се ползват от децата най-вече дистанционната форма на обучение. Директорът на Комплекса за социални дейности за лица с увреждания (КСУДЛУ), Полина Александрова допълни, че и до сега децата са разполагали с лаптопи но са недостатъчни.

За целта на програмата и очакванията от страна на социалното министерство, разказа зам.-министър Лазаров. Той поясни, че „тази програма е насочена към тези деца, които живеят в резидентна среда и ползват услуги от този тип, за да получат таблети и други устройства, да не изостават с учебния материал и да увеличат дигиталните си компетенции”.

В заключение, Лазар Лазаров сподели, че има личен сантиментален спомен в Мездра, тъй като е участвал в екипа при подготовката на първия етап на деинситуализацията на децата. Той подчерта, че Мездра се развива добре в предоставянето на социалните услуги и в социалната политика

След разговора зам.-министърът лично връчи таблетите на всяко едно от децата и им пожела да са здрави и успешно да завършат учебната година. От своя страна кметът на Мездра Иван Аспарухов благодарина министър Лазаров за подкрепата на министерството.

На срещата със зам.- министъра присъстваха зам.-кметът Нели Минева и Елена Нанова, началник на отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ в Община Мездра., Вера Миньовска - гл. експерт към РД "Социално подпомагане"- Враца, Капка Нецова, Габриела Недкова и Георги Костов - Дирекция "Социално подпомагане" - Мездра. Срещата с децата завърши с обща снимка, която той обеща, че ще бъде публикувана на сайта на министерството.