В продължение на две години, от 27 юли 2016 г.до 27 юли 2018 г, детските заведения в града работиха съгласно основните постановки на Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства за пълноценна интеграция на ромските деца и с Националния план за интегриране на деца със СОП чрез създаване на условия за равен достъп до качествено образование.

Проектът включваше дейности, изграждащи уважение правата и свободите на всеки, опознаване на основни етнически характеристики,преодоляване на предразсъдъци и дискриминационни нагласи. В процеса на реализирането на проекта бяха обхванати 11 детски градини на територията на общината. 558 деца, от които 209 от ромски произход, бяха интегрирани в образователната система.

Особено място в изпълнението на дейностите по проекта заемаше и работата с родителите. 307 родители бяха включени в обучения тренинги, групови и индивидуални срещи. За успешната реализация на проекта бяха включени 37 специалисти, от които шестима за изпълнение на дейностите с родители.

Важна роля за изпълнението на заложените дейности оказа партньорството със Сдружение “Нов Път”. С тяхното съдействие осигури психологическата подкрепа за децата от етническите малцинства и работата с родители без разлика от етническия им произход за разясняване ползите от образователната интеграция и приемането на различието.

Отчетена бе и оказаната подкрепа за семейства от уязвими етнически малцинства/семейства в неравностойно положение за обучение на децата им в детски градини от 3-годишна възраст с оглед ранната им социализация от проф. Маринела Михова – Директор на филиал на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” – Враца и д-р Даринка Костадинова – Зам.- директор на филиал на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” – Враца, дългогодишен експерт предучилищно образование в РУО Враца, познаваща спецификата и проблемите на предучилищното образование.

Реализирането на проекта протече чрез формирането на пет клуба във всичките детски градини - клуб «Правото на права» формиране на гражданско образование; клуб«Малки ръце за големи дела» формиране на екологично поведение; АРТ ПОРТАЛ за развитие на заложбите, таланта и индивидуалните способностите на децата; клуб «Спортът е здраве» - за развитие на физическата култура и клуб „Култура, бит и традиции“ – за съхраняване на културната идентичност – песни, танци, ритуали, сценични и театрални постановки, драматизации.

Натрупаният опит и постигнатите резултати бяха обобщени в книга, в която е представен целият педагогически труд и споделен като ценно методическо помагало по гражданско образование.

В края на конференцията бяха отчетени постигнатите резултати и положителното въздействие върху децата, както и тяхната устойчивост - подобрена образователна среда;осъзната необходимост от образование; преодолени негативни обществени нагласи спрямо етническите групи; създадени и работещи връзки между детската градина и родителите, включително роми.