Десислава Иванова - инспектор криминална полиция
Десислава Иванова - инспектор криминална полиция

Увеличени са и противообществените прояви на малолетни, те са 17 повече от 2018 г. Малолетните извършили престъпления през изминалата година са 93 деца. На профилактично дело са заведени утвърдени извършители, които имат повече от едно престъпление. Те се наблюдават до навършване на 18-годишна възраст и ако в продължение на две години не извършат друго престъпление, се свалят от отчет. За съжаление, това се случва рядко по думите на криминалния инспектор Иванова.

Сбиванията с нанесени телесни повреди са само седем, в които са участвали и момичета. Грабежите, извършени от непълнолетни, са 13 броя. Кражбите, сравнени с 2018 г., са се увеличили, те са 154, извършени от 106 непълнолетни. Предходната година невръстните крадци са били 55. Престъпленията, свързани с наркотици, са 17 броя, предходната година са били 10. На територията на областта четири деца са били под полицейска закрила.

Криминалният инспектор Десислава Иванова отговори на питане от страна на медиите, какво се случва с рекордьорът по престъпления Силвестър, известен на обществеността с прозвището Роки. Иванова уточни, че той излежава присъда за срок от една година и е настанен на 14-ти ноември в поправителния дом за малолетни и непълнолетни към затвора на Враца. /Припомняме, че за Роки в полицията има 28 заявителски материала за кражби и грабежи. Той има и две присъди от съда в Мездра и във Враца/ .

Повишената престъпност сред децата е бомба със закъснител, за съществуването на която има редица фактори. Правомощията на криминалистите са ограничени по отношение работата им с родителите на децата, извършили престъпления. От полицията се издава протокол за спазване на родителските задължения, които често и след него не се спазват.

При извършване на следващо престъпление на детето се пише Разпореждане. При неспазване и на него, се предвижда задържане на родителя, но това се случва рядко. Актовете, които пишат инспекторите ДПС при установяване на пияни или дрогирани деца в нощни заведения, почти винаги падат в съда. За тази година има съставени 8 акта и по някакъв начин родителите са успели да се отърват от глобата от 500 лева.

Успокоителен е фактът, че на територията на МВР Враца няма изнасилвания, блудства и убийства, извършени от деца. Но така наречените "утвърдени" извършители на повече от едно престъпление сред тях не са малко и рискът да извършат още противообществени прояви остава да цъка като бомба със закъснител. Каквото и да вършат институциите, проблемът ще остане, щом родителите не виждат запаления фитил. А сред тях засега няма наказани.