Шест детски отбора събра турнирът по футбол „Ботеви дни 2016”. На централния терен на стадион „Христо Ботев” излязоха тимовете на Ботев - Враца, Берое - Стара Загора, Левски, ЦСКА, ДИТ и ДЮФК Национал - София. В откриващия мач домакините от Ботев победиха столичния Левски с 4:3.

Турнирът е част от инициативите по повод честването на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и за първа година носи името „Ботеви дни”.

„Скъпи деца, благодаря Ви, че сте част от едно прекрасно футболно събитие, свързано с Ботевите дни, заяви при откриването на турнира кметът на Враца Калин Каменов. Надявам се в спортсменски тон да изпитате удоволствието от футболната игра и най-добрите да спечелят. Убеден съм че, тук сред Вас са бъдещите ни футболни национали. Само най-упоритите, най-талантливите и най-усърдните ще постигнат успехи, с които да се гордеем. Пожелавам Ви да покажете най-доброто от себе си, защото всяка минута на терена е важна за Вашето израстване. Ако сте спортсмени и си помагате, дори и да сте от различни отбори, може да спечелите уважението на Вашите треньори и на публиката. Забавлявайте се с любимата игра”.

„Щастлив съм, че децата на Левски участват в турнира по случай Ботевите дни. Аз съм тясно свързан с отбора на Ботев - Враца, тъй като моят баща беше част от него, докато Ботев бе в „А” футболна група”, заяви треньорът на детския отбор на Левски - София Владислав Вутов. Столичният тим направи дарение на домакините от Ботев - футболни топки и помощни средства за тренировка на младите врачански таланти.

Финалът на турнира „Ботеви дни 2016”, който е за деца, родени през 2005 г., е днес от 15.00 часа, а награждаването на призьорите е от 16.00 ч.