Председателят на Сдружението на собствениците в блока Камелия Иванова потърси съдействието на MediaNews, за да се даде гласност на проблемите на хората и да изразят недоволството си от работата на фирмата изпълнител "Интер Строй Груп".

Въпреки обещанията от страна на фирмата изпълнител и поетата отговорност от страна на кмета на общината Генади Събков, че Националната програма за енергийна ефективност е единственият шанс този проблем да бъде трайно решен, за съжаление проблемът на живеещите в блока не е решен.

От видяното стана ясно, че 'майсторите", извършвали ремонтните дейности, са си "оставили не само ръцете", но и скелето, и кофите с цимент и гипс. В цялата тази мила родна картинка зазвучава народната мъдрост: "Казвам ти, майсторе, щото не ти знам името, иначе…”, която тук важи в пълна сила.

Липсват цели стъклопакети на прозорците, не са поставени подпрозоречни дъски на по-голямата част от прозорците, на места се вижда мрежата, върху която се слагат изолационните платна, мазилката е неравномерно боядисана, шапките на комините са некачествено изработени, не са поставени водобранните лайсни на прозорците и терасите, няма ги и олекотените покривни панели на балконите на последния етаж. Но това е само отвън.

В самата сграда обаче картината е още по-тъжна. В коридорите е монтирано сензорно осветление, но кабелите от старата инсталация висят и "стърчат със страшна сила”, не са замазани дупките на разпределителните кутии, тъй като вече са неизползваеми. На стълбищните площадки са зейнали дупките на етажните електроразпределителни кутии, обшивките на покрива и около комините висят на „честна дума” и какво ли още не…

От думите на живеещите в блока стана ясно, че поетият по договор 55-дневен срок за извършване на санирането и ремонтните дейности не само че не е спазен, а дори не са отстранени направените препоръки от страна на инспектиращите органи. Доказателство за това е отказът на надзорниците да подпишат протокола, до отстраняването на нередностите.

"Изпуснахме вече три срока за приключване на обекта по Програмата. Писахме жалби неколкократно и до управителя на фирмата г-жа Гена Кадийска, която се появи само в началото на ремонтните работи, които започнаха в края на април, началото на май, до г-н Събков, но отговорът беше, че няма пари. Но най-много ни притеснява това, че бяха пропуснати летните месеци, когато имаше дълги периоди, в които не се работеше. Появяваха се от време на време по двама-трима работници, които явно бяха наети само за замазване на очите. Дори се стигна до там, че хората сами си закупиха подпрозоречните дъски в някои от апартаментите и си ги поставиха. Беше им обещано, че ще се възстановят средствата, но и до сега си останаха само с обещанията”, каза с възмущение Камелия Иванова.

"Вижте блока срещу поликлиниката, допълни Искрен Петков - започнаха след нас и завършиха преди нас. Но там бригадата работеше и в почивните дни, а нашите майстори ги нямаше по цели седмици в хубавото време”.

Единствената докрай завършена дейност е изолацията на покрива, и то след намесата на зам.-министъра Малина Крумова, която се оказа на място след поройните дъждове, предизвикали наводняването на последния етаж.

Проблемите на потърпевшите явно няма скоро да бъдат решени. Многократните опити да се свържат със собственика на фирмата изпълнител се оказват безуспешни.

"Такова саниране няма да видите никъде в България, каза Силви Чифчийски. От гледна точка на качество мога само да кажа, че аз съм специалист по пожарна безопасност, и такова безхаберно и некачествено изпълнение не съм виждал никъде до сега”.

Живеещите в блока продължават обаче да таят надежда, че все пак отговорните за техните неволи, все пак ще поемат своите отговорности и ще изпълнят задълженията си.

Не изключват обаче и варианта да се стигне до съдебни дела, въпреки желанието им да не се стига до там.

ОБЕЩАНО! Междувременно се свързахме със собственика на фирмата изпълнител Гена Кадийска, която каза, че чакат да им доставят подпрозоречните дъски и пое ангажимента до края на месеца да завършат обекта напълно. Оказа се обаче, че тя не знаеше за липсващите стъклопакети и даде дума, че още утре ще изпрати хора на място да проверят и да отстранят пропуска.