От номинираните книги журито реши да присъди още една трета награда и две допълнителни награди, тъй като книгите се отличават с висока художествена стойност.

Победители са:

Първа награда: Деян Енев за сборника с разкази „Лала Боса“. Авторът получи парична премия и бронзова статуетка на скулптора Емил Попов, който претвори една от най-известните рисунки на писателя от сборника „Хора и свраки“.

Второто място е за Палми Ранчев и сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно“

Журито присъди две трети награди и те отиват за:

Зорница Гъркова за сборника „Те никога не казват“ и за Йорданка Белева, „Кедер“. По преценка на журито бяха връчени и две допълнителни награди.

Антония Апостолова получи наградата за дебют в прозата за сборника „Потъване в мъртво море“, а Велина Минкова („Бразилски храст“) взе специалната награда на конкурса „Свирепо настроение“, която журито присъди за книга с иронично-сатиричен поглед към света.

Последните два дни в Берковица бяха духовен празник. Програмата на Националната литературна награда включи изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, представяне на новото издание на книгата „Спомени за коне“, литературен базар с отличените сборници в конкурса и среща разговор с проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, които разказаха за необикновената работа с писателя. Гвоздеят на програмата бе връчването на първите национални литературни награди за сборник с разкази, издаден през последните две години.

Гости на събитието бяха зам. – кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, зам.-кметът на Община Берковица Атанас Георгиев, семейство Радичкови, проф. Галилей Симеонов, литературни критици, издатели, художници, граждани.

Община Берковица учреди литературната награда на името на Йордан Радичков през декември 2019 г. с решение на Общински съвет – Берковица. По статут конкурсът е национален и ежегоден, а авторитетно жури, съставено от известни български писатели и литературни критици, както представител от Министерството на културата и от Община Берковица определя победителите. Наградите се присъждат само за нови сборници с разкази, което прави литературния конкурс единствен за България.