© ДФ "Земеделие"

Инвестиционните предложения на кандидатите са подадени по процедура чрез подбор № BG06RDNP001- 6.008 чрез ИСУН 2020.

По процедурата са одобрени за финансиране всички 128 проектни предложения, преминали успешно етапа на техническа и финансова оценка. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проектите е в размер на 3 755 136 лв.

Предстои изпращане на писма за одобрение до кандидатите и подписването на административни договори с тях.

Припомняме, че при приема бяха подадени за разглеждане общо 197 проекта, от тях 55 проекта не преминаха на последващ етап, а други бяха оттеглени.

Финансовата помощ за един кандидат по подмярка 6.3 процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.008 е безвъзмездна и е до левовата равностойност на 15 000 евро, разпределена на два транша. Първото плащане е в размер на левовата равностойност на 10 000 евро и се извършва след сключване на договора между бенефициери и ДФЗ – РА. Второто плащане, в размер на левовата равностойност на 5 000 евро, се превежда след проверка на ДФЗ – РА и след като се установи коректното изпълнение на бизнес плана.

Последният прием по подмярка 6.3 беше целеви – насочен към развитието и укрепването на малки земеделски стопанства в сектор „Животновъдство“. Приоритет беше даден на фермери, които имат регистрирани животновъдни обекти за дребни преживни животни, свине или птици с по-голям брой животни към датата на подаване на проекта. Стопаните трябваше да са отглеждали животни, които са били унищожени вследствие на заболяване от Африканска чума по свинете, чума по дребните преживни животни и инфлуенца (грип) по птиците.