От древногръцката митология е известно, че Дионис е син на Семела или Земела (Земя), дъщеря на Кадъм, основателят на Тива, и Гръмовержеца Зевс.

Празненствата на Дионис са шумни, карнавални, с много музика и факелни шествия. Участниците в тях окичват главите си с венци от бръшлян. Водачът на шествията носи жезъл - тирс, а мъжете - дървени пръчки, с които удрят по земята и се провикват. Те бележат границата между зимата и пролетта.

Дионисиеви мистерии, посветени на Дионис, в Гърция се наричали дионисии, в Рим - вакханалии, в Тракия - розалии. Култът към Дионис и мистериите, свързани с него, са се запазили и след края на езическия период и се проявяват и до днес в народните празненства на Балканите, свързани с лозарството.

Хилядолетия по-късно, в празнуването на Трифон Зарезан по българските земи откриваме същите елементи, наследени от езическия култ - окичване на главите с лозови пръчки, избиране на Цар на лозето, знаме на водача, шумен празник с музиканти, вино, театралност и карнавалност на събитието, с преобличане на мъжете в жени и с много леене на вино.

Акцент в тазгодишното издание на проявата е артистичната реконструкция „Светлината на Огъня“, пресъздадена от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб - Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев. Зрелищният спектакъл включва демонстрация на тракийски орфически и дионисиев ритуал, изпълнена със сребърни реплики от тракийски съкровища и съчетана с оригинална хореография и елементи на огнен пой - жонглиране с огнени топки.

В празничната програма ще вземат участие също артисти от групата за Експериментален театър при Народно читалище „Просвета 1925“, които ще представят поетична композиция с тематични откъси от произведения на антични автори, и танцьори от Ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.

В рамките на Дионисиеви празници 2020 посетителите на комплекса ще имат възможност да дегустират греяно вино от ароматни плодове и подправки, приготвено по автентична средновековна рецепта.

Събитието ще се състои на 13 февруари 2020 г. (четвъртък) от 17:30 часа и има за цел да популяризира като туристическа дестинация античната и средновековна крепост „Калето”.