Денят е по-известен като Национален ден на вятърните мелници в Холандия. В страната има хиляди вятърни мелници, които са помогнали на хората там да си върнат земя от морето, да изпомпват вода над дигите обратно в морето, и да генерират електричество.

Идеята за използване на силата на вятъра за извършване на работа ни връща по-далеч в историята, отколкото може би подозирате, и е възникнала в множество култури по целия свят.

Счита се, че вятърните мелници са изобретени през VIII век в Персия. Някои историци смятат, че персийските модели са били вдъхновение за вертикалните модели, които са разработени през средните векове. Първите доказателства за вятърна мелница могат да бъдат намерени в Йоркшир, Англия, и се твърди, че са построени през 1185 г. Те са били използвани предимно за смилане на зърно и производство на брашно.

Напоследък все по-често използваме вятърните мелници по друг начин. Силата на вятъра може да се хване чрез гигантски турбини, които от своя страна генерират чиста, неограничена, възобновяема енергия.

Вятърните мелници съществуват отдавна и макар да изглеждат като примитивна технология, те се приемат като надежда за чисто бъдеще. Наред със слънчевите панели и биогоривата, вятърните мелници работят, за да спасят околната среда.

Източник: sportandlife.net