Според списание "National Geographic", повече от 80% от небостъргачите избягват да имат 13-ти етаж, също както и много болници. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропускат гейт №13. Списанието публикува данни, според които в САЩ на всеки петък, 13-ти се губят между $800 и $900 милиона, заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

Древните римляни също гледали на числото 13 като носещо смърт, разруха и нещастие. Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 госта, е много вероятно да наемат човек, който да прави крайната бройка 14. Британско изследване показало, че макар и на петък, 13-ти по улиците да има по-малко коли, всъщност стават повече катастрофи, като предполагаемата причина е алкохола, който шофьорите поемат за да приспят страховете си, свързани с този ден.

Най-дългият период, който може да измине без да има петък, 13-ти, са 14 месеца - от юли до септември следващата година или, ако следващата година е високосна, от август

Ако искате да се предпазите от лоши поличби на петък, 13-ти, трябва да направите едно от тези елементарни неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло и хвърляте колкото се може повече сол зад себе си. За някои езически религии, числото 13 всъщност е късметлийско. Причината е, че това е и бройката пълнолуния на година.

Желаем Ви един късметлийски петък, 13-ти!