От „Връзки с обществеността” на съда в Монтана, съобщават, че през миналата 2019 г. в Окръжен съд и Районен съд – Монтана са приключени 20 дела, свързани с наркотици, по които са осъдени 18 лица. Две от делата са разгледани от Окръжен съд –Монтана и са приключили с условни присъди - една година и шест месеца „Лишаване от свобода“ , отложени с три години изпитателен срок и осем месеца „Лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години.

В Районен съд- Монтана през 2019 г. са водени и приключени 18 дела, свързани с наркотици, по които са осъдени 16 лица. 11 от подсъдимите са получили условни присъди, двама са осъдени на „Пробация“ и по три присъди е постановена глоба.

Според годишният отчетен доклад на Районен съд – Монтана за 2019 г. в последните години се очертава тревожно увеличение на делата за производство, преработка, придобиване или държане на наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, както и на делата за засяване или отглеждане на растенията от рода на конопа в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Броят на делата, свързани с тези престъпления в РС – Монтана е увеличен от 10 през 2017 г., на 12 през 2018 г. и 18 дела през 2019 г.