Английският министър-председател Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Хари Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.). На този ден в Париж, (1950 г) на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз. В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.

Източник: hera.bg