Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Българската православна църква почита паметта ѝ всяка година на 18 октомври. Цариградската патриаршия, Гръцката, Сръбската, Руската и други православна църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ "Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия. През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов Св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

Държавната агенция за българите в чужбина учреди наградата "Българка на годината" на името на Св. Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

Днес, 18 октомври, честват своя професионален празник художниците. Той се отбелязва в деня на Св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Имен ден днес празнуват Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.