През следващите години компанията празнува този ден в камерен състав до 1995 г., когато се организира честване в ресторант „Яйцето” на Софийския университет със около 150 души – студенти и преподаватели. Интересът към инициативата прогресивно нараства, излиза от рамките на купона и достига до създаването на „Сдружение на младите психолози в България”, което носи името „4-ти Април”.

Денят на психолога е обявен през 1995 година. Психологията е наука, която изучава умствените процеси и поведението на хората. Психолозите се стремят да разберат ролята на умствените процеси в индивидуалното и обществено поведение, както и причиняващите ги физиологични и неврологични процеси. Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот, както и лечението на психически заболявания.

В България Дружеството на психолозите в Република България (ДПРБ) е основано на 5 май 1969 г. като професионална, неправителствена и неполитическа организация, която обединява най-многобройната общност от висококвалифицирани български психолози, които работят във всички области на психологическата наука и професионална практика. Дружеството на психолозите в Република България е национално представителен член на най-големите международни организации – Световният съюз на психолозите (IUPsyS), Международната асоциация по приложна психология (IAAP) и Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA).