С 6000 евро ще бъде подпомогнат всеки чартър, който води чужди туристи у нас през този сезон. Предвижда се издаването на безплатни ваучери за ваканция, като детайлите тепърва ще бъдат уточнявани, но все пак депутатите се обединиха около предложението документите да са два типа.

210 лева ще получат осигурените българи, чиито доходи не надвишават средната брутна месечна заплата, а други ваучери на стойност 100 лева са предвидени за ученически и детски пътувания.

Ако текстовете бъдат приети и в пленарна зала общинските съвети ще могат да намаляват по свое усмотрение туристическия данък за годината, ще бъдат предоставени специални безвъзмездни схеми за финансиране на бизнеса, ресторантите ще бъдат освободени за три месеца от осигуровки и ДДС, които след отсрочката ще бъдат внесени в бюджета.

Освен това народните представители се обединиха и за удължаване на строителството по морето, като компаниите ще могат да градят до 15 юни през това лято.

Засега не се обмисля въвеждането на здравен тест за влизащите туристи, а само декларация, че почивката им е на собствен риск и при евентуално заболяване или карантина те ще платят всички разходи, обясни ресорният министър Николина Ангелкова. Тя подчерта, че през това лято чадър и два шезлонга ще бъдат поставяни на минимална площ от 20 квадрата, на плажа ще има дезинфектанти, а всички съоръжения ще се дезинфикцират след всеки клиент.

Източник: travelbulgarianews.bg