Доставчиците на роуминг имат възможност да прилагат „политика за справедливо ползване“, която позволява на клиентите да потребяват услуги в чужбина на национални цени на дребно „роуминг както у дома“

Глобите ще се налагат, ако операторите продължат да слагат надценки за разговорите и кратките съобщения по време на пътуване в ЕС.

Според новия регламент обаче при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение върху потреблението или да определи допълнителна такса върху ползвания мобилен Интернет в чужбина. Телекомите са задължени да информират потребителите чрез текстово съобщение при достигане на лимита и ако не правят това, ще бъдат санкционирани.

Към момента няма наложени глоби на български мобилни оператори заради нарушение на регламента, коментираха пред „Монитор“ от ресорното министерство. Новите текстове в закона ще гарантират балансирана политика по отношение на защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС, обясниха още ведомството.

Източник: monitor.bg