Това обаче ще важи когато щетите са над една минимална работна заплата. Когато престъплението е извършено от лице по поръчка на организирана престъпна група или е опасен рецидив, се дава възможност съдът да наложи и конфискация на една втора на имуществото.

Тези престъпления, които касаят щети до една минимална заплата занапред стават предмет само на административното производство, а целта е да се повиши налагането на глоби и тяхната събираемост. Досега преписките се пращали в прокуратурата, а в 90 % от случаите досъдебните производства се прекратявали и се връщали отново на горските служби.

Построяването на сграда в горска територия без правно основание се квалифицира като престъпление. Горските също се включват в списъка с длъжностни лица, посегателството върху които също е престъпление.

Наред с тези поправки, НК предвижда и по-солени глоби и за бракониерство. Така занапред всеки, който убие едър дивеч без нужното разрешение го грози до 2 години затвор или пробация до 4 години и с глоба от 1000 до 5000 лева. Прецезират се и разпоредбите, когато се лови дивеч извън разрешеното време и без билет. Занапред санкциите от 6 месеца пробация и глоба до 300 лева ще важат и когато щетите са над една минимална заплата. Криминализира се и съхранението, пренасянето, превоза и укриването на незаконно убит или уловен дивеч, е записано в мотивите. Глобите ще са от 1000 до 5000 лева. Същото ще важи когато даден човек намери болен, ранен или мъртъв дивеч и реши да го транспортира. При рецидив пък се предлагат затвор до 5 години, глоба и вземане на разрешителното.

По време на дебатите социалистът Крум Зарков заяви, че част от текстовете са неясни и някой от предложенията за наказания са прекалено завишени. Християн Митев от „Обединените патриоти” пък заяви, че текстовете ще бъдат презецирани между 1 и 2-ро четене и ще се съобразят с бележките на прокуратурата и правосъдното ведомство.