От 24 октомври община Червен бряг е в частично бедствено положение, след като пропадналият мост прекъсна комуникацията със селата Горник, Сухаче, Лепица, Чомаковци, Глава и град Койнаре. В тези селища живеят общо около 7 000 души. Налага се да се ползват обходни маршрути, които са дълги и бавят пътуващите. Учениците и учителите се извозват с автобуси до единия край на съоръжението, минават по него пеша, а в другия край ги чакат автобуси, които ги превозват до училищата. Сериозни затруднения имат и хората, които работят в съседни селища.

"Повечето от участниците в техническата комисия, в която обсъдихме проблема с авариралия мост, бяха съгласни, че може да се пусне движението на леки и лекотоварни автомобили до 3 тона по него. Друг е въпросът кои ще се подпишем – едно е да правиш коментар, друго е да даваш мнение, а трето е да се подпишеш под такъв документ. Ще има ограничения за преминаването на автомобили – опитваме се да ги направим такива, че и без денонощно присъствие на КАТ и на полиция шофьорите да не могат да правят нарушения. Видеонаблюдението на това място вече работи – сигналът от камерите отива и при дежурния в Общината, и в дежурната на Районното полицейско управление. Когато движението бъде пуснато, частичното бедствено положение в общината ще бъде отменено", поясни инж. Вълов.

Той допълни, че конкретната сума, необходима за дейностите, свързани с ремонта на мостовото съоръжение, ще стане ясна до ден-два. По предварителни изчисления тя ще е до 500 000 лв. и ще бъде поискана от Комисията по бедствия и аварии.