Досега, за да помагат на пожарникарите, доброволците излизаха в неплатен отпуск и им трябваше разрешение на работодателя, което промените предвиждат да отпадне като изискване.

Въвежда се промяна, която предвижда след регистриране на доброволеца, кметът да уведомява работодателя, че негов служител е доброволец към общината.

В проектонаредбата е записана още възможността доброволните формирования да се сдружават на териториално и национално ниво за решаване на общи въпроси и за постигане на цели от взаимен интерес. Регламентира се и възможността фирмите да създават доброволни формирования за своя сметка.

Предвижда се юридическото лице да определя структурата, реда за организиране дейността на доброволното формирование, ръководител и зам. -ръководители, да осъществява подбора на кандидатите, осигурява обучението им, застраховката и екипировката на доброволците.

Заради предвиденото в последното изменение на Закона за защита при бедствия задължително създаване на доброволни формирования в общини с население до 20 хил. души, които се обучават и осигуряват със специализирана техника и оборудване, се дават три възможности за осигуряването им - пожарен, спасителен или друг автомобил със съответното оборудване.

"Целта на тази промяна е да се даде възможност за мобилност на доброволните формирования и
гарантиран минимум от технически средства, с които да се повиши ефективността им при оперативна намеса", е записано в мотивите на проектонаредбата. С нея се иска въвеждането на възможност кметът на една община при необходимост да иска участие на доброволни формирования от други общини, както и възможността кметовете на общини да имат право да командироват доброволци на територия на друга община. За целта е регламентирано взаимодействието и координацията между кметовете.

В друга проектонаредба, която също е качена на сайта на портала за обществени консултации се предвижда размерите на възнагражденията на доброволците да се определят съобразно извършените дейности сто на сто от минималната часова работна заплата за страната - за обучение с продължителност до 80 часа годишно вместо сега записаните 10 дни. Причината за промяната се аргументира с това, че в повечето случаи участието на доброволците е в рамките на часове, а не на дни, както и изплащаното им възнаграждение.

Поради наличието на случаи на откази на доброволци да получават предвиденото възнаграждение, се дава право на доброволеца да откаже получаването му, като писмено декларира желанието си.

Източник: dnevnik.bg