За особената атмосфера на празничния ден допринесоха представители от цялата страна на групата Български мотористи "Кан Аспарух 681", които се присъединиха към честването на Деня на независимостта и празника на селото.

Празникът започна с химна на Република България, след което кметът на Долна Кремена Анюта Маньовска откри културната изява. Тя припомни историята на този ден и благодари на всички спомоществователи, допринесли за прекрасната организация и възможността всички да бъдат заедно и да празнуват.

С думи на благодарност за топлия прием и увереност, че този ден не е избран случайно за празник на селото, поздрав поднесе и председателят на Общинския съвет Яна Нинова. В словото си тя подчерта, че да си независим е много повече от това да си свободен, защото именно независимостта е най-яркото измерение на свободата. Когато човек е независим, то той е свободен да бъде себе си и може сам да избира съдбата и подрежда живота си.

Празничната програма започна със стихотворението на Дамян Дамянов "България", изпълнено от Цветослава Николаева, гласовитите певици от Женската певческа група при НЧ "Просвета-1897" - Долна Кремена. Младите танцьори от Средношколския танцов ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов отново събраха овациите на публиката с вихрените ритми на непреходния български фолклор и пъстри носии, събрали в себе си багрите на природата.

По време на тяхното изпълнение към празнуващите се присъедини и кметът на Община Мездра Генади Събков, който също поздрави присъстващите с двойния празник.

Освен самодейките от Долно-Кременското читалище и талантливите млади танцьори от Средношколския ансамбъл "Мездра", голямата изненада подарък за жителите на Долна Кремена - популярният изпълнител Орхан Мурат и прекрасната му съпруга и дуетна половинка Шенай. В своя поздрав към почитателите си, Орхан Мурат благодари изключително на своя добър приятел - предприемачът Мирослав Захариев и на семейството му, който е причината да бъдат тук с Шени и да празнуват заедно с прекрасните хора от Долна Кремена.

Двамата изпълниха песни както от своя репертоар, така други любими български песни на свои колеги. Гласовитият певец и очарователната Шени вдигнаха на крак мало и голямо и на площада се извиха кръшни български хора.

Най-голямата изненада от своя концерт Орхан бе запазил за края, когато поздрави специално дошлите рокери с вечния evergreens на великите Deep Purple - "Child In Time", които, разбира се, не пропуснаха да се снимат с прекрасните момчета и момичета от Ансамбъл "Мездра", както и да се хванат на хорото.

Празникът на Долна Кремена бе уважен и от кмета на Враца Калин Каменов, който поздрави хората, пожела им здраве и благополучие и призна приятната изненада,да бъде посрещнат в Долна Кремена с рок баладата на "Deep Purple". Той изрази увереност, че двете общини - Мездра и Враца, са тези, които дават облика на целия Северозапад, и това е и причината младите хора да останат тук и сега, за да не пресъхват корените и да се запазят традициите. И като потвърждение на думите си, поведе хорото на мегдана.

Официални гости на двойния празник на долнокременчени бяха председателят на Общински съвет Мездра Яна Нинова, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров, Ивайло Тошев, Мирослав Аспарухов, Наталия Христова и Данаил Димитров, кметовете на Горна Кремена Георги Нончев, на Боденец Емил Иванчев и на Крапец Ангел Горанов, както и предприемачът Мирослав Захариев, основен спонсор на празника. Сред гостите бе и дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов.

Празникът продължи до късния следобед с всеобщо веселие и радостната глъч на малчуганите.