„Стремим се по всякакъв начин, съвместно и с органите на МВР и всички институции, дори и по слухове, да обхванем всички, които евентуално са били в контакт с вирусоносители. Към момента всички проби от Лом са отрицателни. Стриктно изпълняваме разпоредбите на Националния кризисен щаб и Министерството за здравеопазването и сме предприели всички предвидени досега мерки за ограничаване разпространението на коронавирус. Без да подценяваме ни най-малко ситуацията, призовавам хората да не се поддават на паника, нека да запазим спокойствие и да бъдем отговорни.“ – призова кметът д-р Гаврилов.

„Ломската болница вече разполага със 100 бързи теста с чувствителност 98 % и 80 специализирани епруветки за транспорт на проби от евентуални виросуносотили, което доста ще облекчи работата ни. Изпълняваме всички разпореждания на Министерството на здравеопазването. Имаме готовност и за допълнителни легла в Инфекциозното отделение, ако се наложи“ – каза д-р Савков.

„Паниката е много по-опасна от самия вирус, защото тези, които се разболеят, повечето тях ще оздравеят. Заразените с коронавирус, на които им няма нищо, спокойно могат да си стоят вкъщи. Болниците са място, където хората трябва да бъдат лекувани, не са място, където да бъдат затваряни. В 80% от случаите на болните от коронавируса им няма почти нищо. В 15% от случаите хората имат някакви симптоми - температура, кашлица, отпадналост, болки в мускулите. Ще има и 4-5% от болни, които ще бъдат в тежко състояние, предимно възрастни хора над 60-годишна възраст, които ще имат нужда от реанимация. От тези 4-5% половината ще загинат, по данни на Световната здравна организация“, посочи д-р Мангъров.

„При децата няма смъртност, те рядко боледуват от коронавирус, при тях почти не се усеща, но са вирусоносители и могат да заразят бабите и дядовците. Децата оцеляват. Цел на превенцията, на защитата, трябва да бъдат най-вече възрастните хора.“ – каза още доц. Мангъров