Проект за законодателни промени, в които се настоява да отпадне крайният срок - декември 2018 г., след който държавата се освобождава от задълженията си към притежателите на лихвоточки, внесоха в Народното събрание от Реформаторския блок, информира Дарик радио. Сред вносителите му са депутатите проф. Вили Лилков, доц. Борислав Великов и Петър Славов. Предложението на реформаторите е да се отпуши процедурата по компенсация и да се дадат повече права на гражданите с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 г. в епохата на социализма, но недочакали жилище от държавата тогава.

Все още около 50 хиляди са притежателите на лихвоточки, които не са получили своята компенсация от националния жилищен компенсационен фонд. Тези, които получават компенсацията си сега, са закупили жилището си през 2011 г. Ако някой сега си закупи жилище, трябва да почака поне 4-5 години, за да получи тази компенсация по притежаваните от него лихвоточки, изтъкват народни представители.

Отделяните от държавата средства във фонда според тях са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките и това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове.

Според изчисленията, ако обезщетенията вървят със сегашното темпо от около 11 млн. лв. на година от Националния компенсационен жилищен фонд, те ще бъдат погасени след около 40 години.

Решението от Реформаторския блок виждат в това държавата да увеличи отделяните средства за компенсация, а лихвоточките да се превърнат в инструмент и платежно средство за данъци и такси. В момента лихвочислата се наследяват, но не и правото за компенсация, то също трябва да се наследява, е записано в промените. А също и че не бива да има окончателен срок и работата на Националния компенсационен фонд не трябва да прекъсва, докато държавата не се разплати с всички правоимащи.

„Има принципно съгласие на депутати от различни парламентарни групи за подкрепа на нашето предложение за окончателно решаване на проблема с дългогодишните жилищни спестители, законопроектът бе подкрепен на първо гласуване и в правната комисия на Народното ни събрание, но ключова е позицията на министерството на финансите”, каза доц. Великов.

В отговор на парламентарен въпрос по темата финансовият министър Владислав Горанов каза, че датиращият още от социализма проблем с т. нар. лихвоточки може да бъде решен през следващата година, ако се приеме, че това е това е сред водещите приоритети във фискалното планиране за следващата година. Ако се прецени, че е основен приоритет, би могло да се задели значителен ресурс, който да погаси всички натрупани към този момент права, отговори Горанов.

Източник: Dariknews.bg